4 de juliol del 2014

Carta núm. 104



Benvolguts campredonencs,
         La famosa cantant Jennifer López ha estat notícia dies enrere perquè, apart de trencar-se la seva quarta relació pública, va declarar que “sempre estic cercant respostes: obro la Bíblia a l’atzar buscant guia i respostes”.
         És veritat, els creients sabem que Déu ens parla per mitjà de la Bíblia, però també és molt cert, com ens recordava aquests dies el papa Francesc, que els cristians no podem anar sols, per lliure. Necessitem l’Església i la pregària atenta, humil i llarga per poder escoltar Déu i el que vol de nosaltres.
         De fet, a Déu no el podem escoltar com a una persona que ens parla, Ell està en una altra dimensió. I per escoltar-lo Déu no vol que abandonem la raó, la intel·ligència, el saber de l’Església i la pregària. Per això, llegir la Bíblia a l’atzar, sense pregar, sense usar la intel·ligència (Déu no ens pot manar coses contra cap persona humana), sense seguir les indicacions de l’Església (com deia el papa Francesc) és viure una manera de superstició.
         Malgrat això el cristià necessita llegir la Bíblia, deixar que les preguntes naixin en el nostre cor, usar la intel·ligència per cercar sentit, raó i significat a la nostra vida. Som éssers travessats per l’interrogant!
         Per això, ara a l’estiu que tenim més temps, és una bona ocasió per agafar algun dels evangelis i llegir-lo a poc a poc. Pregant, assaborint-lo, cercant resposta, no literal, des de la fe i la raó.
         Us animeu aquest estiu? Bones vacances!

Mn. Víctor

Notícies
1.- Festa de la parròquia. Per desè any, el passat 24 de juny, Sant Joan Baptista, vàrem celebrar amb gran èxit la festa de la nostra parròquia. Missa, processó, ofrena, concert, sopar, bingo i ball van completar l'atapeït programa d’una tarda-nit de fer parròquia i fer poble. Els preparatius començaven a les 11h del matí després d'una bona pluja que va seguir fins les 16h va fer que, per primera vegada en 10 anys! es traslladés el sopar, el bingo i el ball de la plaça de l'església al poliesportiu cobert. Germán Machí, Paco Álvarez, Joan Cugat, Mari Mulet, Juan-José Lluch, Manolo Calvet, Andreu Barea, Joan Castells, Joan Sanahuja i el mateix mossèn van estar posant les banderes i preparant les taules per a la festa parroquial. Prèviament, Mari Mulet ja havia preparat la peanya amb la imatge del Sant i guarnit el Temple parroquial.
Una mala comunicació va fer que no hi hagués el parc infantil, mentre un bon grup de nois i noies esperaven a la plaça, sentim l’error. Però a les 19h, ja sense pluja, es va començar la Missa presidida per Mn. Jordi Salvadó, rector de Sant Jaume d'Enveja i concelebrada pel rector amb la participació d'un bon nombre de feligresos i amb els cants de la coral “Verge dels Prats” de l’Aldea. El Consell parroquial es va fer càrrec de tot el necessari per la Missa: Pepita Caballé, Inés Chavarria, Pilar Ramírez, Manolita Príncep, Rosa Mari Carles, Paquín Mulet, José Pagà, Manolita Forés, Paco Álvarez i Bea Moreso. També van fer-se presents les pubilles i pubilletes: Andrea Arasa, Raquel Gilabert, Júlia Talarn, Maria Daudén, Laura Gil i Èlia Aragonès.
A la processó va acudir molta gent amb rams de flors. Portava la creu Jordi Sorribes i la peanya Germán Machí, Carles Balagué, Jaume Daudén i José Juan Mestre. Van tocar tabals: José Aragonés, Jordi Aragonés, Joan Gombau, Anna Carcolse, Josep Ayora.
També es va fer present l'alcalde de l’EMD i algunes autoritats. La recollida d'aliments va ser pobra, amb tantes festes a prop no ho havíem anunciat. Però moltes gràcies als qui n’han portat; ho donarem a Càritas l’Aldea. Acte seguit, el concert de la coral, que va ser esplèndid, com els cants de la Missa. I ja, el sopar...
Prop de 180 persones van participar. Terebel Mulet, Matilde Sol, Mercè Machí i Dolores Álvarez l’havien preparat i un càtering d’Alcora el va realitzar, sent molt valorat per tots. Cal agrair l'ajuda per a servir a Lourdes Machí, Pepa Mestre, Mariam Gil, Jaume Climent i Fernanda Sebastià. Al bingo Xus Colomé i Rosa Chorto vam treure 192 euros. El bingo, amb els llagostins que ens va regalar congelats Lluís, els va tocar a Rosa Mas i a Angelita Mulet. Van vendre els números Rosana Balagué, Mª José Castells i Manolita Forés. La música la va posar Antonio Galván, però el mal temps i el nou emplaçament va fer que poques parelles s'animaren a ballar. Com sempre, recollir va ser qüestió de minuts per la gran ajuda que es va tenir. Moltíssimes gràcies a tots. Agrair a l’EMD les taules i cadires que ens va facilitar i la participació i col·laboració de tants que van fer possible aquesta desena festa de la parròquia. A tots, moltes gràcies, que Déu us ho pagui!
2.- 1a. Comunió. Va ser una festa molt bonica, el dia 1 de juny. Van rebre per primera vegada a Jesús Eucaristia: Alejandro Castells, Lluís Curto, Anna Nadal, Selene Navarro i Ares Puentes. Va ser una celebració preparada, viscuda i molt entranyable. Enhorabona als xiquets i a totes les seves famílies!
3.- Corpus. Va ser el 22 de juny. Després de la Missa es va fer la processó amb el Santíssim acompanyat per molta gent i els xiquets de primera comunió: Alejandro Castells, Lluís Curto, Anna Nadal, Selene Navarro i Ares Puentes i les catequistes: Fernanda Raventòs, Naomi Mestre i Paula Daudén.
Les tres tauletes estaven precioses. Van fer-les: la 1a. Mª Cinta Marquès, Angelita Gisbert, Nati Aguiló, Natàlia Mulet, Antonieta Rodríguez i Mª Cinta March; la 2a. Mª Cinta Estorach, Josefina Espuny i Alexandra Castells; la 3a. Mª Rosa Castellà, Rosita Curto, Lourdes Machí, Angelita Lluch i Bea Moreso. Moltíssimes gràcies a tots!
4.- Bateigs. El dia 22 a Missa del Corpus celebràvem el bateig d’Aleix Callau Dorado, fill de Rodrigo i de Susana; padrins Abel Callau i Mónica Dorado. També el de Júlia Gauxachs Esteban, filla de Joaquín i de Sonia; padrins Ricardo Monfort i Núria Gauxachs. I també batejàrem a Markel Zaragoza Gauxachs, fill de Ramon i de Núria; padrins Joaquin Gauxachs i Sílvia Zaragoza. Enhorabona a les famílies!
5.- Donatius. A favor de la nostra parròquia aquest mes hem rebut tres donatius de 50 euros, un de 30 i un de 20. Dels xiquets de 1a. Comunió hem rebut 105 euros. Moltes gràcies!
6.- Regals. German Machí ens ha regalat un suport per a testos de fusta per a l’Altar Major, llueix i ha quedat molt bé. Rosita Favà, Teresa Mestre, Pepa Mestre i José Enrique Climent ens han regalat i arreglat uns testos grans per a la porta principal de l’església, donant-li una gran solemnitat. Natàlia Curto i Mari Mulet ens han regalat flors per a l’església durant tot aquest mes. Moltes gràcies a tots!
7.- Canvi de llums. El canvi de llums que vàrem fer el mes passat ha costat 1624,16€.
8.- Final catequesi. Amb motiu del final de curs, el passat 29 de maig vam fer la trobada  amb els de confirmació; les catequistes van preparar un suculent berenar. El 25 de juny va tenir lloc el sopar de catequistes, també amb motiu de la fi del curs.
9.- Col·lecta a favor de Càritas. De moment hem recollit 242,18€! Moltes gràcies a tots!
10.- Festa de Quintos. Dissabte 21 de juny va ser la baldanada i a la nit el ball de quintos.
11.- Festa de la penya taurina. La vam celebrar el 22 de juny. Dinar i a la tarda bou capllaçat.
12.- Llibre sobre la Unió Esportiva Campredó. Amb motiu del 80è aniversari, Emigdi Subirats ha escrit un llibre que es va presentar a la plaça de l’Església el passat 26 de juny. Enhorabona a l’autor i al club!
13.- Curt-redó. El festival de curtmetratges es va celebrar cada nit del 26 al 29 de juny, organitzat per l'agrupació Soldevila i per l’EMD.
14.- Del nostre equip de futbol, per José Pagà. Maig, dia 31;  Jesús Catalònia 1 - Campredó 3. Final de temporada.
15.- Notes de la història de Campredó (i IX), per Antoni Virgili. Universitat Autònoma de Barcelona. Al llarg d’aquestes breus notes hem anat publicant aspectes sobre la història més reculada de la contrada de Quint i la Pedrera, que amb els anys ha donat lloc a l’actual nucli de Campredó. En concret, ens hem situat en els anys de la conquesta cristiana i posteriors (segona meitat del segle XII), i es poden descobrir les transformacions socials i econòmiques que va suposar la implantació del model feudal: la substitució de la població andalusina per una nova societat formada per immigrants procedents de les regions feudals d’origen dels conqueridors, i les transformacions que aquets colons van introduir en el paisatge agrari, d’acord amb les seves necessitats alimentàries i productives, tan diferents de les anteriors. Totes aquestes informacions provenen de l’examen de la documentació escrita que va generar la conquesta cristiana. A hores d’ara seguim treballant en els documents del segle XIII dipositats en l’Arxiu de la Catedral de Tortosa els quals, ben segur, ens donaran dades noves d’aquells anys, però això ja serà qüestió de tractar-ho en futures entregues.

Agenda
1.- Sant Cristòfol. Patró dels xofers. Com cada any, beneirem els cotxes que portin després de la Missa del 6 de juliol.
2.- Colònies. Com estava anunciat seran del 9 al 13 de juliol. Aquest any a Arnes. El preu per participant 100 euros. Les edats són, com els altres anys, de 2n de primària fins 1er d’ESO.
3.- Processó de Sant Jaume. El 25 de juliol, dia de Sant Jaume, a les 19,30h sortirem de la plaça de l'església per fer el recorregut tradicional. Els donatius que recollirem els portarem a Càritas.
4.- Lo Campanar. Com és habitual, lo Campanar fem vacances fins a finals d'agost quan, si Déu vol, apareixerà el número 105! Bones vacances!