30 de maig del 2014

Carta núm. 103



Benvolguts campredonencs,
            La filòsofa Simone Weil conta com dos presoners en cel·les contigües van aprendre, durant un període molt llarg de temps, a comunicar-se donant copets a la paret. El mur és la cosa que els separava, però a la vegada també va ser el seu mitjà de comunicació” i conclou: “Cada separació és un vincle”.
            En un recent llibre d’Stephen Grosz llegia una altra història. La fantasia d’una jove en tornar de viatge. Diu que la xica en arribar a casa “col·loca la clau amb angoixa, creu que al girar-la s’activarà un detonador i morirà. Algú ha ficat una bomba”. I sosté Grosz que aquest tipus de fantasies són molt freqüents. “La noia està encantada amb el seu pis i la vida. Per què aquesta por? Després de pensar recorda com, al tornar del col·legi, la seva àvia l’esperava sempre amb el berenar. Així, està encantada amb la seva vida i el seu pis, però torna del seu viatge a una casa en la que ningú l’espera. La fantasia de què algú la vol matar la protegeix contra la sensació de soledat i indiferència”.
            No sé si haureu tingut mai algun tipus d’aquestes fantasies o en la vida personal teniu aixecat algun mur o coneixeu murs en altres persones. Avui només volia invitar-vos a que us adoneu que tots necessitem dels altres. Necessitem que ens reconeguin, que estiguin al nostre costat, que algú pensi en nosaltres... i que tants murs en les nostres vides és una manera de cridar l’atenció per demanar-li a l’altre relació!
            Des de la fe sabem que Déu està amb nosaltres, que Crist ha fet l’acte més gran d’amor per cadascú de nosaltres: donar la vida. Per això qui creu, mai se sent sol! I des de la fe podem aprofitar murs per establir vincles i donar la relació que tota persona necessita. Us animeu?

Mn. Víctor

Notícies

1.- Jornada del Totxo. Amb el gran èxit de cada any de participació i col·laboració, el passat 27 d’abril celebràvem la Jornada del Totxo a favor de Mans Unides, campanya contra la fam. De bon matí Joan Cugat, Paco Àlvarez, Germán Machí, Andreu Barea i el mossèn van preparar taules cartells i totxos a la plaça per la celebració de la diada. Dies abans Joan Lluch, fill, va penjar les banderes de la parròquia a la plaça i amb J. Carles Balagué i Oriol Balagué es van preparar els bancs de la parròquia per a la conferència. Rosana Balagué, Rosa Chorto i el mossèn vana anar a buscar les plantes a Alcanar per a la venda. Així, a les 16h, es començava la diada. Nina Curto, Bea Moreso i Rosa Chorto estaven a la venda de plantes. Mª José Castells, Rosana Balagué i Manola Forés estaven venent cocs, begudes i gelats. Com sempre moltíssims i boníssims. Dolç i salat. A la tómbola amb més de 200 regals! Laura Martí i Janka Hurta. La va preparar María López. Col·laborant Bama-Geve, Sandra Lluch, Estanc Merce d’Amposta i tants regalets particulars que la gent ens va anar donant. A la venda de samarretes, ciris i tires de la rifa Naomi Mestre, Paula Daudén, Gemma Gil, Alba Subirats, Iris Balagué, Ainhoa Panisello i Javier Ávalos. Al futbol3 van participar molts equips, tant de nois com de noies. El van preparar i arbitrar Albert Gálvez, Kilian Caballé, Edgar Rodríguez, Alba Estorach, Míriam Mas i Júlia Mestre. Resultats: 1rs: Roger Miralles, Alonso Jijena i Diego Castells. 2ns: Sergi Mestre, Pau Esquerré i Damià Grau. 3rs: Ferran Esquerré, Jaume Daudén i Ion Gauxachs. Medalles: Maria Daudén, Nerea Sanahuja i Àngela March. La carnisseria Mulet ens va regalar una espatlla de pernil, Pneumàtics Mestre ens va donar regalets i un bon rellotge de polsera, les de “labors” –Mari, Mari Carmen, Bea, Imma, Pilar, Lucrecia, Rosa, Loli, Angelita i Mª José- van bordar un davantal i un mantell. També ens van donar Congelats Lluís, la farmàcia del poble, planters Estorach, la Unió Esportiva Campredó, cafès il Gondolero, Ebregra. La rifa va tocar així: quadres a Paula Mestre; llibres a Carmen Sol; gots de fang a Pepita Caballé; fondue a Manolita Príncep; joc de te a Paco Álvarez; col·lecció de gots a Joan Aguiló; rellotge de polsera a Pilar March; mantell a Mª Carmen Mayo; pernil a Andrés Arasa i davantal a Aida Aragonés. El grup de dolçainers i tabalers i el grup de danses del poble van fer unes actuacions boníssimes al mig de la plaça. Pel gran nombre de membres és impossible citar-los a tots, però els ho agraïm personalment a cadascun. Àngela March, Nerea Sanahuja i Maria Daudén van preparar i vendre polseretes i anells de gometes. La conferència la va pronunciar el sr. Manuel Milián Mestre, tretulià de 8tv, Rac1. El tema va ser sobre les relacions del cristianisme i l’islam a les nostres terres. Més de 80 persones van seguir amb atenció la conferència plena de dades i anècdotes. El que vàrem recollir en total suma 1378€! Un èxit total! Moltíssimes gràcies a tots!
2.- Donatius per lo Campanar. Aquest mes de maig hem rebut un donatiu de 20 euros. Moltes gràcies!
3.- Enterrament. El passat 28 d'abril enterràvem José Curto Subirats, de 79 anys. Havia viscut els darrers anys al nostre poble i va morir a l'hospital de Jesús. Fem una pregària pel seu repòs etern.
4.- Donatius. A favor de la nostra parròquia aquest mes hem rebut un donatiu de 30 euros i un de 10. Moltes gràcies!
5.- Bateig. Diumenge 18 de maig va rebre les aigües baptismals Èric Melich Castillo. Fill de Benjamin i de Sílvia. Padrins Ramiro Clavero i Paula de Antonio. Enhorabona a tota la família!
6.- Festa a Solicrú. La tradicional festa de l'1 de maig ens porta cada any a celebrar l'Eucaristia a l'ermita de Solicrú. També aquest any es va celebrar, encara que no es va fer la romeria a peu. El mossèn no estava i va pujar a celebrar la Missa Mn. Jordi Salvadó, rector de Sant Jaume d’Enveja i els Muntells. L'ermita estava plena de fidels que van participar de la festa. A la Torre, els quintos van fer la popular baldanada i el grup de teatre "Prat de Quint" va fer representacions dins la Torre.
7.- Canvi de llums a l’Altar major. Per tal de millorar l'enllumenat i buscant l'estalvi energètic que ens permeti encendre els aires acondicionats aquest estiu, hem canviat els llums de l'Altar major i de la cúpula. Hem passat de gastar prop de 2000w a poc més de 200w. Joaquín Gauxachs ens va muntar la bastida i Pau Gutiérrez ens ha fet el canvi.  Aprofitant la bastida també va venir el pintor que va acabar algun punt que estava descrostat. Encara no sabem quin serà el preu total, calculem que cap als 2000 euros, al proper número ja us informarem.
8.- Festa promoció UE Campredó. Dissabte 10 es va celebrar la festa de la promoció de la UE Campredó a 3a! El Campredó ha muntat de categoria! Cal felicitar a tots els qui han fet possible aquest triomf. Jugadors, entrenador, junta directiva i afició. L'enhorabona a tots i que puguem fer també una bona temporada el 2014-2015!
9.- Flors. Seguint la tradició del mes de Maria cada dia a la parròquia preguem a la Mare de Déu. També l'Altar Major i la imatge de Santa Maria han estat guarnits amb flors. Natàlia Mulet i Mari Mulet les han portat. Moltes gràcies!
10.- Reunió per preparar sant Joan. Apropant-se ja la festa de la parròquia, el passat 15 de maig es va fer la primera reunió per decidir el menú i començar el moviment. Tere Mulet, Dolores Álvarez, Mercè Machí i Matilde Sol es van reunir amb el mossèn.
11. Neteja Església. El 14 i 15 de maig, Bea Moreso, Èrika Cardona i Mª José Lluch van deixar un Temple net i polit. Ens va valer 120 euros.
12.- Del futbol base de Campredó, per Raül Prats. Aleví: UEC 1 - 0 Rapitenca; UEC 0-4 Amposta CF; UEC 5-0 Col·legi Teresià. Prebenjamí: Escola Delta 0-3 UEC; UEC 0 - 1 Col·legi Teresià
13.- Del nostre equip de futbol, per José Pagà. Abril, dia 26; Campredó 2 – Bot 2. Maig. Dia 1; La Galera 0 - Campredó 1. Dia 10; Campredó 2 – Tivenys 2. Dia 17; Ebre Escola 4 – Campredó 3. Dia 27; Campredó 3 – Ginestar 1.
14.- Notes de la història de Campredó (VIII), per Antoni Virgili. Universitat Autònoma de Barcelona. A la contrada de Campredó també s’hi van instal·lar, o hi van aconseguir acaparar peces de terra de conreu, famílies i gent de regions de fora de l’actual Catalunya. Destaca la presència d’italians, com un tal Bonifaci, propietari d’un camp, i també Jordà Bocatorta en tenia un altre, o un tal Martí Robany, que tenia drets a la torre d’Asmet, que després s’anomenà torre de Rocacorba (i també de sant Onofre). Devien venir a la regió de Tortosa des de Gènova, ja que aquesta ciutat havia tingut un paper molt destacat en les operacions militar que van portar a la conquesta de Tortosa al costat del comte de Barcelona Ramon Berenguer IV. També es documenta un tal Ulric Tolosà, procedent de Tolosa de Llenguadoc, com indica el seu cognom, propietari d’un camp. De fet, també diverses ciutats de senyors feudals d’Occitània havien col·laborat en la conquesta.

Agenda
1.- Primera Comunió. Aquest any serà el proper 1 de juny. Començarem la cerimònia a la plaça de l’Església, a les 11,30h.
2.- Festa de Corpus. Serà diumenge 22 de juny. La Missa serà a les 10,30h. acte seguit tindrà lloc la processó pels carrers de costum acompanyant el Santíssim Sagrament, Jesús Eucaristia, i exposant-lo en els tres altarets pels carrers perquè beneeixi les nostres llars i el nostre poble.
3.- Festa de sant Joan. Serà la desena. El 24 de juny. A les 17,30h Parc infantil a la plaça de l’Església. A les 19h Missa presidida per Mn. Jordi Salvadó, cantarà la coral de l’Aldea. Acte seguit processó i ofrena de flors i fruits al Sant. A les 20h. Concert de la coral de l’Aldea. A les 21h. Sopar popular. Podran comprar els tiquets a partir del 15 de maig a la carnisseria Mulet i a l’Estanc. A les 22h Bingo. A les 22,30h. Ball fins les 00h. No falten!
4.- Sant Cristòfol. Patró dels xofers. Com cada any, beneirem els cotxes que portin després de la Missa del 6 de juliol.
5.- Colònies. Com estava anunciat seran del 9 al 13 de juliol. Aquest any a Arnes. El preu per participant 100 euros. Les edats són, com els altres anys, de 2n de primària fins 1er d’ESO.
6.- Declaració de la renda. Ja ha començat la campanya, i amb ella la possibilitat de posar la creueta per l’Església Catòlica i per ONGs. Això no li suposa cap augment de despeses al contribuent i així ajuda, a l’Església i a altres entitats solidàries, a sostenir les obres que realitzen.