1 de juliol del 2011

Carta núm. 71

Benvolguts campredonencs,

Dir que estem en crisi econòmica no és cap novetat, senzillament és fer-se ressò del que està passant. I aquí ve el contar la història del naixement dels “Montes de Pietat” que encara recordem perfectament.

L’Església sempre ha estat en contra de la usura. Però oposar-se a la usura era, d’alguna manera, oposar-se al préstec que necessitaven els pobres i els primers empresaris que naixien en el segon Renaixement. Enmig d’aquest clima van néixer els “Montes”, és a dir, acumulacions de diners per necessitats socials i civils. A mitjan segle XV, van ser els franciscans, que tenien algun “monte” procedent sobretot d’almoines i ajudes reials, els qui van decidir convertir-los en “Montes de pietat”: institucions dedicades a l’ajuda dels més pobres, que donaven préstecs sense interès encara que amb alguna garantia, préstecs prendataris.

A principis del segle XVI, davant la pressió de la realitat, l’Església va admetre la possibilitat de cobrar un interès molt moderat pels préstecs –pensem que en aquell moment els usurers mai baixaven del 20 per cent- i a meitat del mateix segle va oficialitzar la condició benèfica dels “Montes de pietat”.

Una estructura similar està duent a terme l’Església en els països del tercer món. Fent préstec sense rèdit però demanant alguna garantia. És l’esperit cristià i solidari el qui porta els membres de l’Església a inventar fòrmules per ajudar els altres, especialment els més necessitats. Càritas ho fa ara i aquí, amb els de fora i amb nosaltres mateixos.

I jo, també tinc esperit cristià i solidari?

Mn. Víctor

Notícies

1.- Flors per al Sagrari. Van desaparèixer les flors que hi havia al costat del Sagrari. Rosita Bonilla s’ha encarregat de ficar-ne unes altres. Gràcies!

2.- Bancs a la plaça. Davall del rellotge, a la plaça de l’Església, han posat dos bancs per seure. Les mares i iaies dels nens que juguen per allí ja els aprofiten a les tardes, quan estan a l’ombra de l’Església.

3.- Neteja de l’església. Amb motiu de les primeres comunions el passat 3 de juny les mares dels nens i nenes que la rebien van netejar el Temple parroquial. En ser una colla gran els qui la rebien la flota de neteja també va ser gran, eficaç i ràpida.

4.- Primeres Comunions. Aquest any la Solemnitat de l’Ascensió del Senyor va ser el 5 de juny, dia en el que van rebre els xiquets la Primera Comunió. Una celebració viscuda, participada, emotiva i piadosa. Vam començar a la plaça de l’estanc per venir processionalment fins l’Església. Moltíssima gent, a part de la família, va acompanyar els qui van rebre per primera vegada a Jesús Eucaristia: Adrián Ávalos, Vinyet Ayora, Josep Beneito, Paula Climent, Felip Curto, Natàlia Curto, Pau Esquerré, Jordi Lluch, Sergi Mestre, Nataly Portilla, Guillem Subirats i Rosa Subirats. L’enhorabona a tots i també a les respectives famílies! Per la Parròquia van fer un donatiu de 165 euros. Moltes gràcies!

5.- Bateig. El 19 de juny varem batejar a Paula Gauxachs Esteban, filla de Joaquim G. Rodríguez i de Sònia E. Lerin. Van ser padrins Josep Gauxachs i Gema Esteban. L’enhorabona a tota la família!

6.- Enterrament. Aquest mes de juny, el dia 12, enterràvem a Pilar Masip Príncep, viuda de Joan Melich Chavarria i mare de Juanita i Pili.

7.- Flors per a l’Església. Amb motiu de la festa dels jubilats, per sant Joan i per Corpus van portar flors a l’Església Natàlia Mulet, Teresa Mestre, Montse Príncep i Mari Mulet qui ens va guarnir l’església i la peanya del Sant. Moltíssimes gràcies a tots!

8.- Nova imatge pessebrista. Ha estat feta en ferro “corten”, a “laser Baix Ebre” de Camarles i col·locada sobre la pedra que hi ha al jardí parroquial, on estava l’anterior. Va ser col·locada dissabte 18 de juny per German Machí, Enrique Domènech, Josep Gauxachs i el mossèn. Ens ha costat 530€ que anem pagant dels donatius. Ha quedat molt bonica. Va ser beneïda el dia 24 després de la processó pel sr. Bisbe. Moltíssimes gràcies a tots!

9.- Festa de sant Joan. És la festa de la Parròquia. El dia 24. Aquest any van haver algunes novetats. En lloc dels jocs per al xiquets de 17 a 19h. va haver un castell inflable que va ser la xalera de grans i petits, patrocinat per donatius de particulars campredonencs. A les 19,30h. va tenir lloc la Missa que va presidir el Bisbe de Tortosa i en la que va participar el Consell Pastoral, el president i membres de l’E.M.D., les pubilles i pubilletes i molta gent. Acte seguit va tenir lloc la processó, la benedicció de la nova imatge pessebrista i l’ofrena de flors i fruits al nostre Patró. Cal agrair l’ajuda de: Pepita Caballé, Manolita Príncep, Inés Chavarria, Paquín Mulet, Pilar Ramírez, Rosa Mª Carles, Manolita Forés, Paco Àlvarez, Bea Moreso, Jordi Sorribes, Manel Àlvarez, German Machí, Javier Pagà, Juanjo Lluch, Esteve Roiget i José Pagà. Al sopar van participar més de 220 persones. Un èxit, com cada any. La novetat va ser el tipus de sopar: una rostida. Les opinions han estat molt favorables i tots contents. Van ajuda a servir-lo i organitzar: Matilde Sol, Terebel Mulet, Mercè Machí, Dolores Àlvarez, Lourdes Machí, Fernanda Sebastià, Andreu Barea, Sílvia Arbona, Pepa Mestre, Jaume Climent i Marian Gil. Les taules, cadires i banderetes les van preparar al matí: Juanjo Lluch, Joan Cugat, José Pagá, Manel Calvet, Paco Àlvarez, Joan Sanahuja, Fernando Prades i el mossèn. L’Altar Major i la peanya van ser preparats per Mari Mulet, Joan Cugat, Juanjo Lluch i el mossèn. El bingo el van cantar Rosa Chorto i Xus Colomé. Després va tenir lloc el ball, patrocinat pel bar “La tasca”, que va durar fins la 1 de la matinada! Va ser una festa amb moltíssima gent i molt bonica. La setena edició d’una festa de la parròquia que ja s’ha consolidat i es manté en molt bon nivell. Gràcies a tots i l’enhorabona!

10.- El Bingo. Els regals van ser obsequi de la Ferreteria Garcia Rodríguez, que està a Tortosa però que són de Roquetes. Van tocar a Teresa Machí, Ariadna Pagà, Joan Colomé i Imma Garcia. Vam recollir 340€ per al nou Campanar. Gràcies!

11.- Festa del Corpus. Aquest any va ser el 26 de juny. Vam retardar la Missa a les 12h perquè ens va demanar la Penya taurina poder fer el bou capllaçat. En la Missa, a part de la gent, van participar els nens i nenes de Primera Comunió que van llegir pregàries i oracions en l’Església i en la processó que aquest any sí que es va poder fer. Els Altars estaven preciosos de flors i de guarniments. Cal agrair a totes les que cada any els preparen amb afecte i cura. Primer: Mª Cinta March, Angelita Gisbert, Mª Cinta Marquès, Natàlia Mulet, Mª Cinta Estorach i Nati Aguiló. Segon: Alejandrina Castells, Felicitas Mauri, Josefa Jovaní, Josefina Espuny i Mª Cinta Mauri. Tercer: Mª Rosa Castellà, Lourdes Machí, Rosa Favà, Angelita Lluch, Rosita Curto i Bea Moreso. Moltes gràcies a tots!

12.- Donatius. Aquest mes hem rebut els següents donatius: 200€, 150€, dos de 50€, tres de 10€. Gràcies a tots.

13.- Excursió al Tibidabo. Va ser dissabte 11 de juny. Van participar les catequistes Cinta Aixalà, Pili Calvet, Alba Estorach i Míriam Mas. Van anar: Vinyet Ayora, Jordi Lluch, Sergi Mestre, Paula Climent, Felip Curto, Sandra Portilla, Nataly Portilla.

14.- Del nostre equip de futbol, per José Pagà. El darrer partit de la temporada, 2010-2011, va tenir lloc el 29 de maig. Aldeana 0 – U. E. Campredó 3.

15.- Racó poètic per Paquita Mulet (X). Temps, lo temps, amb temps, a través del temps. Actitud passiva i coratge assolit davant les fermes preguntes que la vida ens formula. Amb paraules de fe al nostre ser, concretes, veritables, autèntiques: val la pena.

Advertències i orientacions

1.- Benedicció de cotxes. Com estava anunciat serà diumenge 3 de juliol després de Missa d’onze, a la porta petita de l’Església. Demanem a Déu per intercessió de sant Cristòfol que ens ajudi i protegeixi en la conducció.

2.- Colònies. Si Déu vol, sortirem dimecres 6 de juliol a les 17h. des de la plaça de l’Església. Hem canviat el lloc, per diverses circumstàncies, anirem a Arnes. Els pares podran pujar a Missa i dinar el diumenge si avisen abans.

3.- Processó de sant Jaume. Seguint una tradició ja arrelada, aquest any serà la 6a edició, la farem el 25 de juliol a les 19h. Recollirem menjar per als pobres, de particulars i associacions. També és bonic que, els qui pugueu, us vestiu amb el vestit típic de pagès del nostre terme.

4.- Lo Campanar. Aquesta vegada, per motiu d’acumulació d’activitats, ha sortit a principis de juliol. Ara es pren un mes de vacances i espera poder tornar a sortir a finals d’agost. Hem d’agrair a tots els qui fan possible que naixi i es distribueixi per totes les cases del poble!