27 de maig del 2011

Carta núm. 70

Benvolguts campredonencs,

Ara que comença el bon temps i podrem conviure més al carrer i trobar-nos amb més freqüència, volia compartir amb vosaltres aquesta reflexió.

Llegint una biografia de José Maria Gironella, conegut escriptor, em va saltar als ulls una frase i una anècdota que recordo perfectament.

Era el 6 de desembre de 1936, i el que en aquell moment era gairebé un noi, la vida del qual perillava a Girona, que ha de fugir, muntanya amunt, cap a França. El seu pare l’acompanya fins la frontera i, una vegada que l’ha creuada, el detenen i registren els gendarmes francesos: a la butxaca dels pantalons li troben una cosa que l’escriptor no ha vist, una cosa, que sense ell saber-ho, li ha posat el seu pare. És un paper que Gironella llegeix emocionat. Només diu: “No matis ningú, fill. El teu pare, Joaquim”.

Pot donar-se un consell més emotiu, més esquinçadorament humà? No seria més lògic –vull dir: més normalment egoista- que, en plena guerra, aquest pare li digués al fill: cuida la teva vida o mira que no et matin?

Aquell home sabia la veritat: matar és molt més mortal que morir. Volia que el seu fill tornés; no volia que el seu fill tornés amb l’ànima morta i el cor de pedra. Aquell pare havia apostat per l’Amor!

A mi, em preocupa haver pogut “matar o ferir” amb la paraula, amb la fredor, amb l’egoisme. Per això voldria que en el meu cor i en el de tots quedés gravada la frase: “No matis a ningú, fill”.

Mn. Víctor

Notícies

1.- Creu dels joves. El beat Papa Joan Pau II, va iniciar la celebració de Jornades Mundials de la Joventut. I va donar una creu perquè en el país on es celebressin passés aquesta creu per totes les diòcesis. Com enguany aquesta JMJ és a Madrid la Creu està passant per totes les diòcesis d’Espanya. Aquí, a la de Tortosa, va estar del 24 d’abril a l’1 de maig. A la Catedral es va fer una vigília impressionant. Plena de gent jove. De Campredó van participar Andrea Curto, Oriol Balagué, Èlia Caballé, Aleix Crespo, Tino Della , Albert March i Àlex Moreno.

2.- L’artista Domènec Fita. Com vam dir a l’anterior número van vindre per gravar l’obra de Fita al Temple de Campredó. Ens facilitaran DVDs amb una gravació d’uns 30 minuts. Si algú en vol que es posi en contacte amb el mossèn. El preu per DVD serà al voltant de 5€.

3.- Donatius. Aquest mes hem rebut aquests donatius: 3€, dos de 10€ i dos de 50€. Moltes gràcies a tots!

4.- Bateig. El passat 21 de maig vam batejar Núria Tajada Fatsini, filla de Florencio T. Melich i d’Amàlia F. Bonilla. Van ser padrins Ivan Romeu i M. Pilar Calvet. L’enhorabona a tota la família que ho han celebrat amb tot el veïnat del carrer.

5.- Enterrament. Aquest mes vam enterrar, el passat 7 de maig, a Antonio Marsà Royo, de 82 anys. Estava casat amb Maria Andreu Capafons i era pare de Marcos, Santi i Robert. El nostre més sentit condol a tota la família.

6.- Palmeres. Per guarnir l’Altar Major, amb les dues plantes de fulles que ens van regalar, ara ens han regalat tres palmeres que acaben de completar i donar vida al presbiteri. Moltes gràcies per cuidar i millorar la parròquia.

7.- Flors. Per aquest mes de maig han portat flors Angelita Lluch, Toña Crespo i Rosita Bonilla. Moltes gràcies per l’interès per cuidar la nostra Església.

8.- Punts del “Tu ajudes”. En el projecte del “Tu ajudes” de Catalunya Caixa, l’antiga “Caixa de Tarragona” la parròquia ha rebut un total de 96.454 punts, que suposen un total de 2.420,43€. Moltíssimes gràcies a tots. Amb aquestes ajudes podem continuar fent coses per la parròquia i podem fer un raconet per construir el Campanar!

9.- Col·laboracions per la Jornada del Totxo. Per diferents raons no vam acabar d’agrair a tots els qui ens van ajudar o ens van donar coses en la Jornada del Totxo. El Mp4 que vam rifar ens el va donar GIS, i com ningú l’ha demanat el tornem. El cafè ens el va donar “El Gondolero”, els sucs “Ebregra”. Hem d’agrair també als del futbol que ens van deixar els petos, els cons i la pilota per jugar al futbol. I, si ens descuidem d’algú que disculpi la nostra limitació i que rebi el nostre més sincer i gran agraïment.

10.- Imatge pessebrista. Estem preparant-ne una de planxes de metall per al lloc on estava l’anterior. La idea és inaugurar-la el dia de sant Joan.

11.- Col·lecta a favor de Terra Santa. Al final hem recollit 90 euros i els hem enviat. Moltes gràcies a tots.

12.- Error. Al Divendres sant vam equivocar-nos en el cognom d’una de les vestes: de Jessica. És Jessica Tomàs la qui ens va ajudar. Gràcies!

13.- Missa a Solicrú. El dia 1 de maig vam anar a Solicrú per fer la Romeria i celebrar la Missa. Prop de 20 persones vàrem pujar a peu des de l’Església. Després, alguns més valents van continuar fins el punt geodèsic per contemplar el paisatge i la gran panoràmica que des d’allí es pot veure. Després es va celebrar la Missa a l’Ermita que, com cada any, estava plena i molts van tenir que restar fora. A la Torra es menjaven baldanes i es va visitar, amb guia, aquest emblema del nostre poble.

14.- Neteja de les escales. Una senyora a volgut netejar les escales del nostre Temple. Després de Pasqua i de diferents activitats estaven molt brutes. Gràcies per l’ajuda.

15.- Reunió amb els pares dels nens de Primera Comunió. Per preparar la celebració del proper 5 de juny el mossèn va tenir dimecres 25 una reunió amb els pares dels nens que enguany reben la primera Comunió. Es va recordar el sentit i es va organitzar la celebració.

16.- Resultats electorals al nostre poble. El passat 22 van tenir lloc les eleccions municipals. Al nostre poble era la primera vegada que es votava al president de l’EMD. La participació va ser del 80% de l’electorat i els resultats van ser: Joan Sanahuja, president. CiU 5 regidors, ERC 2 regidors i PSC 2 regidors. L’enhorabona a tot el poble per l’elevada participació, als diferents partits pels resultats i al sr. Sanahuja per l’elecció.

17.- Del nostre equip de futbol, per José Pagà. El 30 d’abril: Campredó 3 – Jesús i Maria 2. 8 de maig: Ginestar 1 – Campredó 2. 14 de maig: Campredó 5 – Torre de l’Espanyol 0. 21 de maig: Campredó 0 – Ulldecona B 0.

18.- Racó poètic per Paquita Mulet (IX). La torre és l’emblema en història natural, fet gloriós i real amb valor d’un passat. Amb la teva poderosa mirada de tranquil·litat en silenci de nord a sud, és un privilegi tenir-te al nostre poble de Campredó.

Advertències i orientacions

1.- Primera Comunió. Si Déu vol, aquest any, el proper 5 de juny rebran per primera vegada a Jesús Eucaristia 12 nens i nenes del nostre poble. Per preparar-ho tot hi haurà l’habitual dia de catequesi.

2.- Colònies. Com estava anunciat les dates d’aquest any són del 6 al 10 de juliol. El lloc serà Forcall. El preu 100 euros per participant. Les edats són, com els altres anys, de 2n de Primària fins 1r d’E.S.O.

3.- Festa de sant Joan. Com cada any la celebrarem el 24 de juny. Aquest any la Missa la presidirà el sr. Bisbe, don Javier Salinas, acte seguit processó en la que beneirem la nova escultura pessebrista en metall, ofrena que donarem a la Casa d’Acollida de Tortosa, sopar, bingo i ball. Al sopar hi haurà menú especial: picadetes, entremès, barbacoa (1 tall de magre, 1 baldana, 1 llonganissa, 1 xoriç i 1 tall de panxeta), postre, aigua, vi, gasosa, cafè o infusió, pa i allioli. El preu és de 13€. El tiquet es pot comprar a la carnisseria o a l’estanc. Pels qui participen però no sopen el tiquet és d’1€, per reservar cadira. Ja poden anar a comprar el tiquet. Cal apuntar-se abans del 18 de juny! No falteu a la festa de la parròquia!!!

4.- Festa de Corpus. Aquest any serà Diumenge 26 de juny. Poc abans de les 11h començarem la Missa a la Parròquia i acte seguit començarem la Processó pels carrers de costum acompanyant el Santíssim Sagrament, Jesús Eucaristia, i exposant-lo en els tres altarets dels carrers perquè beneeixi les nostres llars i tot el nostre poble.

5.- Declaració de la renda. Ja ha començat la campanya, i amb ella la possibilitat de posar la creueta a l’assignació per l’Església Catòlica, que no li suposa cap despesa al contribuent i així ajuda a sostenir l’església i les obres que realitza.

6.- Mes de juny. En el calendari de l’Església està dedicat a la devoció al Sagrat Cor de Jesús que ens recorda l’Amor de Déu per cadascú de nosaltres. Recordem-lo i vivim d’acord amb aquest amor amb el que som estimats.

7.- Sant Cristòfol. Patró dels xofers. Com cada any, beneirem els cotxes que portin després de la Missa d’onze el dia 3 de juliol.