16 de setembre de 2016

Carta núm. 126Benvolguts campredonencs,
         Contava la M. Teresa de Calcuta, que acaba de ser canonitzada pel Papa, en un article l’any 1994:

         “Una tarda sortírem a recollir 4 persones que estaven al carrer. Una d’elles estava en molt males condicions. Vaig dir a les germanes: aneu a atendre a les altres 3, jo m’ocuparé de la que sembla que està pitjor. Li vaig donar a aquella persona tot l’amor que podia. La vaig posar en un llit, i en el seu rostre es va dibuixar un preciós somriure. Em va agafar la mà i només em va dir: gràcies. Als pocs segons expirà.
         Jo no l’hagués pogut ajudar sense haver fet abans un examen de consciència davant d’ella. ¿Què hagués dit jo si hagués estat al seu lloc? Hagués dit: tinc fam, estic agonitzant, tinc fred, estic sofrint. O alguna cosa pareguda. Però ella em va donar molt més: em va donar el seu amor agraït i expirà amb un somriure als llavis”.

         Comencem un nou curs escolar. Els adults ja ens hem incorporat a les nostres feines. Què estem disposats a donar en el lloc que vivim? Queixes, retrets, mal humors? O com aquella persona atesa per Teresa de Calcuta donarem alegria, somriure, amor, vida?
         Mn. Víctor

Notícies
1.- Retard. El número 126 surt amb un notable retard! De finals d’agost surt a mig setembre, però el full continua amb la seva vocació de sortir mensualment amb puntualitat. Disculpeu el retard.
2.- Donatiu per “lo Campanar”. Aquests mesos de juliol i agost hem rebut un donatiu pel nostre full de 30€. Moltes gràcies!
3.- Donatius. També durant aquest estiu, hem rebut un donatiu de 55€, un de 25, un de 10€ i un de 5€. A la benedicció de camions i cotxes de COTRAT ens van donar 58,65€. Moltíssimes gràcies!
4.- Festa de la parròquia. Va ser molt participada i bonica. Al matí, Paco Álvarez, Joan Cugat, Juanjo Lluch, Mari Mulet, Andreu Barea, Manolo Calvet, Gerard March, i el mossèn van preparar la plaça.
         Va predicar la Missa mossèn Alfonso Monfort i va cantar la coral “Verge dels Prats” de l’Aldea. Al final de la Missa el mossèn va beneir la nova credença de la capella del Sagrari que ha estat sufragada amb els donatius de tots els fidels. A la processó van portar la peanya amb el Sant: Oriol Balagué, Albert March, Adrià Machí, Tòfol Daudén i Àlex Nieto. Van tocar el tambor José Aragonès, Jordi Aragonès i Àlex Nieto. També es van fer presents l’alcalde i algunes autoritats.
         En acabar la processó i l’ofrena de flors i fruits al Sant va tenir lloc un concert ofert per la coral.
         Al sopar van participar prop de 200 comensals! Matilde Sol, Lourdes Machí, Fernanda Sebastià, Cinta Sebastià, Pepa Mestre i Mariam Gil van ajudar a organitzar-lo. El bingo, cantat per Rosa Chorto i Xus Colomé va recollir 207,90 euros. Rosana Balagué i Manolita Forès van vendre els números. Els llagostins dels 3 bingos que es van cantar ens els va regalar Congelats Lluís. Vam acabar la festa amb música que van posar Tòfol Daudén, Oriol Balagué i Jordi Madueño.
         Agraïm a l’EMD les taules i cadires que ens van facilitar i la participació i col·laboració de tants que van fer possible aquesta dotzena festa de la parròquia. A tots moltes gràcies! Que Déu us ho pagui.
5.- Colònies. Del 13 al 17 de juliol van tenir lloc les estades d’estiu de la parròquia a la casa diocesana d’Arnes. Van participar Alejandro Castells, Jaume Dauden, Ferran Esquerré, Ion Gauxachs, Yago March, Pablo March, Maria Dauden, Àngela March, Paula Marsà, Nerea Sanahuja i Laura Gil. Monitors: Vinyet Ayora, Natàlia Curto, Pau Esquerré, Jordi Lluch, Sergi Mestre, Albert March, Iris Balagué, Carla Castells, Gemma Gil, Noemí Daudén, Oriol Balagué, Tòfol Dauden, Jordi Madueño, Àlex Nieto i Andrea Arasa. Van fer de cuineres: Rosa Chorto i Fernanda Sebastià. Van pujar un dia i ens van ajudar: Mireia Gombau, Joana Mulet, Pili Calvet i Alba Estorach.
6.- Festes de sant Jaume. Amb una nova comissió de festes formada per: Farala Ventura, Marc Castillo, Naima Querol, Jordi Sorribes, Cristian Sorribes, Marc Curto, Joan Lluch i Micael Diéguez van haver moltes novetats i moltíssima participació, com sempre. El pregó el va fer l’anterior comissió. El dia 25 de juliol, dia del copatró es va celebrar la Missa, molt concorreguda, i a la tarda processó amb molta participació i generosos donatius de menjar per a Càritas. El carro de Jordi Sorribes va portar la peanya amb sant Jaume i dos cavalls més van participar.  Juanjo Lluch va portar la creu processional. Pubilles: Paula Daudén, Naomi Mestre i Ainhoa Puentes. Pubilletes: Patrícia Colomé i Elia Fatsini. Hi havia gent que anava vestida a l’antiga usança donant relleu a la festa. Moltes gràcies a tots!.
7.- Capelleta de la Sagrada Família. Aquest mes hem recollit un total de 35€. Moltes gràcies!
8.- Fira de Campredó i Curt-redó. Dos caps de setmana seguits, els dos primers de juliol, es van celebrar amb èxit aquests dos esdeveniments. Enhorabona!
9.- Lo Campanar. Reprenem la marxa del nostre full parroquial. A més de rebre’l imprès a les cases el poden consultar al bloc www.lo-campanar.blogspot.com. Hem d’agrair la col·laboració dels qui fan possible que aquest full el tinguem a casa cada mes: Clara Àlvarez, Gerard March, Bea Moreso, Paquín Mulet, Ana Álvarez, Claudia Llanes, Mª Mar Tena, Marisín Margalef i Pepita Caballé..
10.- Ràdio Soldevila. Continuem emetent les celebracions que es realitzen al Temple parroquial. La Missa de cada dia a les 9h, excepte dimarts que és a les 18,30h (acte seguit Rosari), dissabtes el rosari a les 19h i la Missa a les 19,30h, i diumenges, la Missa a les 11h i mitja hora abans, el Rosari.
11.- Sopar de monitors. El 31 d’agost monitors i mossèn van fer un sopar recordant les colònies i per agrair el treball realitzat.
12.- Nova col·laboradora. Núria Mulet Margalef, metge, serà la que aquest any pren la secció de cultura del nostre full. Se titularà, “Visita de metge”.
13.- Visita de metge (I). Per Núria Mulet. Sense cap mena de dubte, som molt afortunats de viure en un clima Mediterrani que ens permet gaudir del sol la major part de l’any. No obstant, la pell és un òrgan que pot sortir molt perjudicat de l’exposició solar si no es prenen les mesures necessàries. Durant l’estiu és altament recomanable evitar exposar-se durant les hores de més calor (de 12 del migdia a 4 de la tarda) i utilitzar la protecció solar adequada segons cada fototip o tipus de pell (pells més clares requereixen de major factor de protecció, al contrari que les pells més fosques). Nadons i nens són el grup de població en el qual cal extremar les precaucions, atenent que l’exposició solar excessiva durant la infància pot comportar afeccions greus de la pell durant l’edat adulta. Cal advertir també que el càncer de pell (d’entre ells, el melanoma és dels més freqüents) és un dels tumors que ha experimentat major creixement en els últims anys degut a l’exposició solar. A dia d’avui, no existeix un programa de detecció precoç de càncer de pell, però si teniu "taques" sospitoses cal consultar al metge de capçalera o dermatòleg. És molt útil la regla del "ABCDE" per seleccionar aquelles "taques" que requereixen una inspecció per part d’un especialista mèdic. A: asimetria. B: "bordes" irregulars. C: color que canvia durant el pas del temps o múltiples colors alhora. D: diàmetre > 6 mm. E: mala evolució ("taques" que ja estaven però que en poc temps creixen molt, sagnen, piquen...). Fins la propera visita!

Agenda
1.- Catequesi. Una de les activitats fonamentals de la Parròquia és la catequesi. Ja està organitzada. Estan invitats a participar tots als qui per edat els pertoca.
            La catequesi de Precomunió, Comunió i Postcomunió, de 2n de PRI a 1r d’E.S.O. serà els dimarts de 18,30h. a 19,30h. La catequesi de Preconfirmació i Confirmació, 2n i 3r d’E.S.O., serà els dimarts de 19,30h. a 20,30h. ¡No us oblideu de reservar aquestes hores per a la catequesi! ¡I d’acudir a Missa els Diumenges a les 11h! Si Déu vol, començarem dimarts 4 d’octubre.
2.- Sopar de Colònies. Tots els qui hem participat a les colònies parroquials, amb els pares, ens trobarem dissabte 1 d’octubre per sopar junts i veure les fotos i els reportatges de colònies. Per al sopar, cadascú es porta el seu i alguna cosa per compartir. Serà a la Parròquia a les 21h.
3.- Excursió pel terme. Ja és de fa anys que la parròquia organitza excursions a peu pel terme. Estem preparant una ruta. Serà, s. D. v., el proper 22 d’octubre. A les 8 del matí sortirem de la plaça de l’Església.
4.- Excursió parroquial. Cada any, en començar el curs, la parròquia organitza una excursió per conviure i visitar algun lloc. Aquest any hem pensat la vall de Boí i Taüll. Sortirem a les 5h de la plaça de l’Església. Encara no sabem el preu, quan el tinguem ho publicarem en cartells. Per als tiquets, a l’estanc.
5.- Loteria. Com cada any, a la parròquia ja tenim loteria de Nadal per a vendre. La poden trobar a la mateixa parròquia o a diferents botigues del poble.