27 de desembre del 2013

Carta núm. 98

Benvolguts campredonencs,
            Hi ha una pel·lícula que, per Nadal, tots els anys la posen per algun dels canals de televisió: “¡Qué bello es vivir!”. Diuen que és una de les obres mestres del cine.
            Com sabeu, el protagonista és Frank Capra. Però no us contaré la pel·lícula, us contaré un trosset de la seva vida que ens pot servir a la nostra.
            L’any 1935 Capra estava al llit molt malalt. Un dia rep la visita d’algú que li va canviar la vida, i de qui mai va saber el seu nom, que li va dir: “Vostè és un covard. I el més trist és que també és una ofensa a Déu. Sent a aquest home que parla per la ràdio? (es referia a Hitler) A quants parla? ¿15, 20 milions? I, quant de temps? 20 minuts? Vostè pot parlar a centenars de milions, durant 2 hores. I ara està en la foscor. Els seus talents, senyor Capra, no són seus per dret propi. Déu els li ha donat. Quan no els usa, ofèn Déu i la humanitat. Que tingui un bon dia”.
            Aquelles paraules van fer prendre consciència a Capra de la seva responsabilitat. Aquell discurs el va portar a confessar-se i li va tornar, a més, les ganes de viure.
            És el mateix que també a nosaltres ens vol portar Jesús a Betlem: prendre consciència de les nostres responsabilitats, reconciliar-nos amb Déu i amb els germans i ganes de viure estimant i servint.
            ¡BON NADAL I VENTURÓS 2014!

Mn. Víctor

Notícies

1.- Noces d’or i plata matrimonials. El dimarts 10 de desembre vàrem tenir la reunió amb els matrimonis que aquest any celebren els 50 i els 25 de casats. Va valer per preparar la celebració que realitzarem a la Parròquia el Diumenge 29 de desembre, dia de la Sagrada Família. Esteu tots invitats! També els matrimonis que ho celebreu però que us vàreu casar fora de Campredó!
2.- Pregó de Nadal. Com havíem anunciat va ser divendres 20 de desembre, però vàrem canviar l’hora: va ser a les 20h. El Temple parroquial estava ple de gom a gom i molta gent dreta. El pregoner va ser el sr. Toni Martí, delegat d’ensenyament a les TTEE, amb un discurs entranyable i molt bonic. Després va haver el concert de Nadales i cants dels xiquets i xiquetes de tota l’escola dirigits pel mestre Joan Cid. El guió, portat per Oriol Balagué i Pili Calvet es va interrompre. El director Carlos Blanch va agrair públicament el treball que tot el claustre de professor durant tres mesos han fet a l’escola amb Germán Machí i Enrique Domènech i el mestre Sandro Estan, dirigint el pessebre que tots i totes els xiquets i les xiquetes de l’escola han fet i que es pot admirar al nostre Temple parroquial. Les paraules de l’alcalde del poble i les del mossèn van donar per inaugurat el pessebre monumental de Germán Machí, ambientat en la Terra Alta i que van destapar l’artista, el director de l’escola, l’alcalde, el pregoner, el Delegat del govern a les TTEE, l’alcalde de Gandesa i president del Consell Comarcal de la Terra Alta que també ens van voler acompanyar. Després tota la gent va poder admirar detingudament i de prop els dos pessebres que continuaran exposats a la parròquia durant tots els Nadals. El Consell Pastoral va preparar uns dolços per a les autoritats, per al claustre de professors de l’escola i per al artistes. Moltes gràcies a tots!
3.- Arbre de Nadal al cancell del Temple parroquial. Com a signe de Nadal i de festa gran, Paquín Mulet i Bea Moreso, han preparat l’arbre de Nadal al cancell  del Temple parroquial. És un signe cristià de la llum, vida i dons que ens ha vingut a portar Crist, el Fill de Déu fet home, el Salvador.
4.- Felicitació nadalenca. Com cada any, també aquest, la Parròquia ha editat una felicitació nadalenca amb una fotografia del Pessebre monumental. Si alguna família no en té que ho demani, que volem felicitar amb aquesta targeta a totes les famílies del poble.
5.- Flors de Nadal. Al voltant del naixement que hi ha als peus de l’Altar Major hi ha tres plantes de Nadal de més de 80 centímetres que ens ha regalat Planters Estorach. Moltes gràcies!
6.- Marató TV3. Seguint el que es prepara des de TV3 també al nostre poble l’Associació de joves i l’EMD van preparar i realitzar una marató a favor de la necessitat que s’havia plantejat. Dissabte 14 a la tarda i diumenge 15, matí i tarda, es van desenvolupar tot un seguit d’activitats. Es van poder recollir 760 euros. Enhorabona i moltes gràcies a tots!
7.- Premis Francesc Llop. El 21 de desembre es va fer públic el premi de pintura organitzat per l’Associació Francesc Llop. Es van presentar 15 quadres de diferents estils. El jurat, format per Pere Panisello, Emigdi Subirats, Paco Àlvarez, Inés Chavarria i Manola Grañana va votar per Àngel Algueró Borràs de Tortosa, rebent 500 euros. Després d’aquest acte, seguit per un bon grup de gent, es va passar a la seu social de l’associació on es va presentar l’armari, de principis del segle XX, que ha regalat Domingo Martínez, restaurat per ell mateix i per Neus Arasa, i que servirà com arxiu. Enhorabona al guanyador, a l’associació i a tots els participants.
8.- Muntatge Pessebre monumental. Germán Machí, autor de l’obra, Mario Gutiérrez, Lourdes Machí i Francisco Madueño, el 14 de desembre van pujar, del taller on l’artista el va realitzar al Temple parroquial, el Pessebre monumental i el van muntar. Moltes gràcies a tots!
9.- Muntatge pessebre de l’escola. El 20 de desembre Josep Gauxachs, German Machí, Carlos Blanch i Josep Forcadell van transportar el pessebre de 2 metres quadrats que han fet tots els xiquets de l’escola, de P3 fins 6è de Primària. Aquests dies estarà exposat al Temple parroquial. Ha estat una obra de conjunt impressionant. Mestres, alumnes, Germán Machí i Enrique Doménech, AMPA... tots han fet la seva labor per poder gaudir aquest any d’una obra en la que els nens i nenes del nostre poble han fet d’artistes i han pogut aprendre a confeccionar un pessebre, una de les nostra tradicions més valorades. Enhorabona a tots i moltíssimes gràcies!
10.- Estovalles de l’Altar. Per a les festes importants sempre es posen unes estovalles boniques i més treballades als Altars de la Parròquia. Angelita Lluch és l’encarregada de tenir-les preparades i sempre netes. Moltes gràcies!
11.- Tapís del Nen Jesús. Ja ha arribat l’hora de penjar-lo als nostres balcons i finestres donant el to de la nostra festa nadalenca. Si algú en necessita en pot trobar a la parròquia.
12.- Donatius. Aquest mes hem rebut per a la Parròquia un donatiu de 10 euros. Moltes gràcies!
13.- Donatius per al full “Lo Campanar”. Al desembre hem rebut per “Lo Campanar” dos donatius de 30 euros i un de 5 euros. Moltes gràcies!
14.- Del futbol base de Campredó, per Raül Prats. Aleví: Ascó CF 5-4 UEC; Roquetenc 3-1 UEC; UEC 5-2 Camarles; Escola Delta 8-2 UEC. Prebenjamí: Camarles 0-2 UEC ; UEC 3-1 Aldeana Groc.
15.- Del nostre equip de futbol, per José Pagà. Novembre, dia 24. Bot 3 - Campredó 2. Dia 30. Campredó 3 – La Galera 1. Desembre, dia 5. Campredó 4 – Sant Jaume 0. Dia 14, Tivenys 0 – Campredó 0. Dia 21, Campredó 4 – Ebre Escola 2.
16.- Notes de la història de Campredó (IV), per Antoni Virgili. Universitat Autònoma de Barcelona. Una de les particularitats del paisatge agrari del prat de Quint era l’existència d’una xarxa de sèquies i canals de morfologia octogonal, segons es dedueix de les cites documentals. Unes figuraven a l’est o a l’oest de les finques, la qual cosa vol dir que tenien un traçat de nord a sud; d’altres, al nord o al sud, la qual cosa indica que tenien un traçat perpendicular a les primeres. Ara bé, aquestes sèquies no tenien per finalitat portar aigua als camps per a regar (de fet, els documents no esmenten cap hort), sinó tot el contrari, treure l’aigua que s’acumulava al prat en èpoques de pluja, quan baixaven els barrancs o es desbordava el riu. Per això es menciona una sèquia major de nord a sud, la qual, situada en la cota més baixa, recollia l’aigua dels canals laterals que hi desembocaven. Era, doncs, un sistema de drenatge que, possiblement, ja estava en ús en època andalusina i que es va mantenir en època feudal.

Advertències i orientacions
1.-Festa final del Nadal-Cat. El 28 de desembre, a les 20,30h. a la porta de la parròquia arriben els Patges de SSMM els Reis de l’Orient per recollir les cartes dels xiquets. A les 21,00h al mateix lloc, representació del Naixement de Jesús. A les 21,15h es passarà a l’interior del Temple per veure les activitats que han realitzat els xiquets durant el Nadal-Cat. Fora es podran menjar baldanetes i xocolata.
2.- Concurs de pessebres. Els resultats i els premis es donaran al Temple parroquial la nit de Reis.
3.- Menjar per als pobres. Fins el dia de Reis es recollirà menjar per als pobres. Si és possible, principalment sucre i oli. El poden deixar als peus de l’Altar Major, a la vora del Nen Jesús. Moltes gràcies!
4.- Campanades de fi d’any. A les 23,55h del 31 de desembre ens trobarem a la plaça de l’Església.
5.- Convivència a la neu. De l’1 al 3 de febrer a Superespot 2000. Cal apuntar-se i pagar. Ens reunirem per concretar coses el 17 de gener a les 22h. al saló parroquial.
6.- Festa de sant Antoni. Dissabte 19 de gener. Missa a les 18,30h. Acte seguit processó amb els animals fins l’esplanada de festes on es faran les fogueres i beneirem els animals.
7.- Presentació dels nens. La presentació dels nens a la Mare de Déu serà el proper 2 de febrer. Ens reunirem amb els pares i mares el 30 de gener a les 20,30h. al saló parroquial. En la Missa del dia 2 anticiparem la benedicció d’aliments per sant Blai.

8.- Full dominical. És el temps de subscriure’s al Full Dominical. Ho podeu fer a la Parròquia. El preu anual és de 20 euros. L’edició és setmanal.