7 de setembre de 2012

Carta núm. 83


Benvolguts campredonencs,
Un pensador de l’antiguitat va escriure que la persona humana es distingeix dels animals perquè manté el seu cap per damunt de la superfície de l’aigua del temps, mentre que els animals es troben dins d’ella com els peixos, que no fan altra cosa que deixar-se arrastrar pel corrent del temps. La persona humana pot treure el cap i mirar, i així dominar el temps.
I amb el pas del temps, tornem a començar el curs. Classes, treball, feines, activitats programades, les coses pròpies de la casa... i ara és el moment de treure el cap, mirar i programar. Si no, serem com els peixos, ens arrastrarà el corrent del temps.
Però, de veritat tenim temps? O més bé ens té el temps a nosaltres? La majoria, en tot cas, no té temps per a Déu, necessita el temps per a ell. Però és que tenim de veritat temps per a nosaltres? No anem, més aviat, escassos de temps? No vivim passant de llarg davant nostre? I, si de cas, el temps que la persona humana dedica a Déu, no és el veritable temps?
Que en la programació del nou curs no oblidem posar també un temps per a Déu: la Missa dominical, la catequesi i la caritat amb els germans.

Mn. Víctor

Notícies

1.- Colònies. Del 4 al 8 de juliol vam estar de colònies amb els nens i nenes de la Parròquia a Arnes. Dies d’activitats, de festa, de bany, d’aprendre i de pregar. Van ser uns dies molt bonics. Van participar: Iris Balagué, Sergi Mestre, Pau Esquerré, Jordi Lluch, Nerea Sanahuja, Maria Daudén, Àngela March, Carla Castells, Rosa Subirats, Guillem Subirats, Vinyet Ayora, Kevin Espinosa i Ona Perelló. Van ajudar com a monitors: Júlia Mestre, Míriam Mas, Andrea Arasa, Oriol Balagué, Jordi Madueño, Ion Perelló i Albert March. Va portar tot el pes de la cuina Nina Curto, ajudada per Rosa Chorto. El darrer dia van pujar a visitar-nos Mireia Gombau, Farala Ventura i Pili Calvet. Diumenge els pares i mares van pujar a passar la jornada amb els fills: Missa a l’Església parroquial, bany al toll de la presó i dinar a un restaurant del poble. Una experiència, que ja és tradició.

2.- Bateigs. El passat 28 de juliol vam batejar a Ainoha Povill Sánchez, filla de Francisco José P. Favà i de Noemí S. Gabarrón. Van ser els padrins David Sánchez i Maria Cinta Povill. El 2 de setembre batejàvem a Joan Llangostera Bort. Fill de Joan Ll. Pérez i de Lilian B. Mestres. Van ser els padrins Daniel Bort i Noèlia Llangostera. L’enhorabona a les respectives famílies!

3.- Enterraments. El 19 d’agost enterràvem a Antonio Francés Armiñana, de 65 anys, casat amb Emilia Sempere Garcia, pare d’Antonio. Són els que tenen l’empresa del Polígon Fakolit. El 24 enterràvem a Andrés Arasa Carles, de 81 anys, casat amb Mª Teresa Calvet Valldepérez, pare d’Andrés. El nostre més sentit condol a les famílies.

4.- Donatius per Lo Campanar. Hem rebut 5 euros. Moltes gràcies!

5.- Donatius. Durant els mesos de juliol i agost hem rebut donatius que sumen un total de 360 euros. Moltíssimes gràcies!

6.- Lo Campanar. El full que tenen a les mans torna a emprendre el camí després de les vacances d’estiu. Sortirà, com és habitual, cada darrer divendres de mes. Tocava el passat 31 d’agost, però preparant el preu de l’excursió d’aquest any no l’hem pogut publicar abans. També estarà publicat al bloc www.lo-campanar.blogspot.com . Hem d’agrair la col·laboració dels qui el fan possible i el distribueixen: Bea Moreso, Paquín Mulet, Ana Álvarez, Mª Mar Tena, Pepita Caballé i Marisín Maragalef. Gerard March i Clara Álvarez. Aquest any contarem amb la col·laboració de Paco Aragonés (júnior).

7.- Festes Majors de sant Jaume. Bous, correfocs, ball, teatre, castell de focs artificials... van ser alguns dels actes que es van organitzar amb motiu de les Festes Majors que cada any organitza el poble en honor a Sant Jaume. Aquesta vegada el pregó de festes el va fer Joan Mulet Melich. La Missa, el dia 25, va estar molt concorreguda i la processó de la tarda també. No va haver tanta gent vestida amb els vestits típics, no va haver tantes ofrenes, però les que vam rebre les vam enviar a la casa d’acollida i solidaritat de Tortosa, a les germanes paüles que ens ho van agrair molt.

8.- Les banderes a la plaça. Un dels signes de la plaça de l’Església, per a les festes i altres esdeveniments, són les banderes amb l’escut de la Parròquia que engalanen aquest espai. L’encarregat de posar-les és Juanjo Lluch, aquest any el seu fill Joan Lluch també ha ajudat. Moltes gràcies!

9.- Flors per a la Parròquia. El dia de sant Jaume, a l’ofrena en vam portar moltíssimes que van engalanar el Temple. Durant aquests mesos també Natàlia Mulet, Teresa Mestre i Mari Mulet en van portar. Mari va guarnir i arreglar amb molt de gust el nostre preciós Temple per a la Festa Major. Moltíssimes gràcies!

10.- Neteja de l’Església. Preparant-nos per a celebrar la solemnitat de sant Jaume el 17 de juliol Bea Moreso, Paula Sánchez i Elena Costandache van netejar l’església, deixant-la polida per a festes. Ens va costar 96 euros. Ja hem rebut alguns donatius per sufragar aquesta despesa. Moltes gràcies!

11.- Boda. El 18 d’agost van contraure matrimoni canònic al nostra Temple Parroquial Ruben Esteban Simó amb Joana March Mas. L’enhorabona a les respectives famílies!

12.- Fira de Campredó i Curt-Rodó. Activitats que van tenir lloc el primer cap de setmana de juliol. Parades, música, cinema a la nit...i la participació de molta gent, tant del poble com de fora. La presència de la pluja el Diumenge va obligar a traslladar alguns actes al local de l’antic sindicat. Enhorabona al treball i a l’organització.

13.- Caminada nocturna. Organitzada per l’associació Campredó-esport va tenir lloc el passat 4 d’agost.

14.- Benedicció de cotxes. En ocasió de la festa de sant Cristòfol, el primer Diumenge de juliol es fa la benedicció d’automòbils. Aquest any va ser el dia 1.

15.- Del nostre equip de futbol, per José Pagà. Pretemporada 2012 – 2013. 3a Catalana. Jugats contra equips de 2a. Agost, 10. Campredó 1 – Alcanar 6. Dia 12, Jesús Catalònia 5 – Campredó 1. Dia 18, Campredó 0 – L’Ampolla 5. Dia 23, Campredó 1 -  La Cava 3. Dia 25, Campredó 1 – La Cartuja 2. Dia 29, Jesús –Catalònia 2 – Campredó 3. El proper dia 9 de setembre comença el campionat de 3a.

16. Apunts d’economia local, per Paco Aragonès. (I). Com a la majoria de pobles de la comarca, Campredó era un poble principalment agrícola i ramader, però a partir dels anys 1970 fins als nostres dies, fruit del polígon industrial Baix Ebre i l’esperit emprenedor de molta gent, s’ha anat desenvolupant un teixit industrial i comercial prou important, això fa que al poble hi hagi segons les dades que disposem, 151 empreses, d’aquestes hi ha 28 S.A., 83 S.L., 31 com a “autònoms” i 9 d’altres tipus (cooperatives, SAT...); a part hi ha 28 que tenen com activitat principal l’agricultura i la ramaderia. Aquest fet ha comportat la creació de molts llocs de treball directes i indirectes tant necessaris en els temps actuals, tant mateix potser es troba a faltar un reconeixement més elevat cap aquests sectors.

Advertències i orientacions

1.- Catequesi. Una de les activitats fonamentals de la Parròquia és la catequesi. Ja està organitzada. Estan invitats a participar tots els qui per edat els pertoca.
La catequesi de Precomunió, Comunió i Postcomunió, de 2n de PRI a 1er d’E.S.O. serà els dimarts de 18,30h. a 19,30h. La catequesi de Preconfirmació i Confirmació, 2n i 3er d’E.S.O., serà els dimarts de 19,30h. a 20,30h. ¡No us oblideu de reservar aquestes hores per a la catequesi! ¡I d’acudir a Missa els Diumenges a les 11h! Si Déu vol, començarem el dimarts 2 d’octubre.

2.- Sopar de Colònies. Tots els qui hem participat a les colònies parroquials, amb els pares, ens trobarem el dissabte 29 de setembre per sopar junts i veure les fotos i els reportatges de colònies. Per al sopar, cadascú es porta el seu i alguna cosa per compartir. Serà a la Parròquia a les 21h.

3.- Excursió pel terme. Ja és de fa anys que la parròquia organitza excursions a peu pel terme. Estem preparant del llibre de rutes la número 4 titulada “Ruta dels forns de calç”. Serà, s. D. v., el proper 6 d’octubre. A les 8 del matí sortirem de la plaça de l’Església. Com és una ruta un poc llarga, segons el llibre de rutes, farem una nova estructura que explicarem al proper full.

4.- Excursió parroquial. Cada any, en començar el curs, la parròquia organitza una excursió per conviure i visitar algun lloc. Aquest any hem pensat en Saragossa. Visitarem el Pilar, on celebrarem la Missa. Els nens i nenes que encara no han pres la Comunió podran ser passat pel manto de la Mare de Déu. Visitarem la Seo, el seu museu i la Aljaferia. Dinarem a un bufet lliure. El Diumenge de l’excursió serà, si D. v., el proper 21 d’octubre. Per apuntar-se cal comprar el tiquet a l’estanc. Tot inclòs són 40 euros per persona.