30 de setembre de 2011

Carta núm. 73

Benvolguts campredonencs,
Un dels dies de la meva vida que crec mai se m’oblidarà serà el dia que per primera vegada vaig sentir “en viu” la “Passió segons sant Mateu” de J. S. Bach. Des d’aquell dia l’he sentida moltíssimes vegades. En ella descobreixo un vertigen lluminós, un equilibri senzill i ple, una alegria que mai haguera sospitat que existia en el món.
M’agrada sempre sentir aquesta obra, o la “Missa en si bemoll” o tantes cantates que va escriure el que és considerat un dels millors, per no dir el gran mestre, de la música clàssica. En ell es troben tots els estils del seu temps, fa una síntesi en la que allí hi ha un europeu abans que existís la Comunitat Europea. És una espècie de teràpia.
Bach era un home feliç. Vivia de la certesa, no coneixia l’angoixa ni l’ansietat, vivia un autèntic equilibri psicològic, estimava la dona i els fills, vivia amb naturalitat el seu treball i la seva genialitat, que no va tenir daltabaixos ni coneixia formes excèntriques.
J. S. Bach, el gran mestre del que encara ara tots aprenem música i humanitat, va ser un home profundament religiós, profundament creient. Tota la seva música –instrumental, vocal, profana, religiosa- està dedicada a Déu, a Jesucrist, a qui volia servir i a qui estimava amb tot el cor.
Per això la seva música no adorm sinó que desperta cap a la pau profunda de l’equilibri de qui se sap estimat, acompanyat i ajudat per un Déu que és amor i que sempre està al meu costat, per ajudar-me i per exigir-me que treballi i doni tot el millor de mi a favor dels meus germans.
¿Us atreviu a sentir alguna obra de Bach i descobrir en el vostre cor aquestes dimensions que ens mostra?

Mn. Víctor

Notícies
1.- Tornem a la normalitat. Molta gent ens va comentar que “Lo Campanar 72” va sortir en retard. Era un comentari que ens alegrava molt. Vol dir que aquest humil full és esperat i valorat. Demanem disculpes, però diferents ocupacions ens van impedir treure a la llum el nostre full el darrer divendres del mes d’agost. Esperem que aquest curs puguem continuar sortint amb puntualitat. Cal agrair, com sempre l’ajut d’aquells que fan possible que naixi i que arribi a totes les cases. Gerard March que el maqueta, Paquín Mulet, Bea Moreso, Pepita Caballé, Mª Mar Tena, Estanis Andreu, Ana Álvarez i Mª Cinta Margalef que el distribueixen. I, com no, als donatius que ens permeten pagar al Seminari els 30€ que val la impressió. A tots, moltíssimes gràcies!
2.- Donatius. Durant aquest mes hem rebut dos donatius de 50 euros que anem afegint al muntonet que tenim per un dia poder fer el Campanar. Gràcies!
3.- Donatiu per aquest full. Ja ho hem dit que aquest full es sufraga gràcies a la generositat de tanta gent que va donant. Aquest mes n’hem rebut un de 20€ que en començar el curs una família cada any en fa. Moltes gràcies!
4.- Festa a Font de Quinto. Els veïns que viuen a Font de Quinto, entre la via del tren i el canal, van organitzar dissabte 10 de setembre un sopar de germanor. Més de 80 persones van participar. Va ser una festa molt bonica i entranyable. Uns rostien, els altres preparaven taules, altres feien amanides, altres bullien els musclos i així un llarg etcètera per una bona festa. En aquest marc es va fer la “inauguració” i benedicció del pont de Font de Quinto, del que es podria dir que “nunca es tarde si la dicha es buena”. Va tallar la cinta el més gran dels presents Limbert Mestre. Van fer de pubilles Juanita Melich i Pili Guás. De pubilletes Mireia Gombau, Jéssica Castells i Gemma Pla. L’Alcalde va fer de mantenidor amb un llarg discurs i el mossèn va fer de mestre de cerimònies. Ladis Mestre va ser l’encarregat de recursos humans de la inauguració. Després del sopar van haver cants, acudits i cafè. Tot va ajudar a passar una bona vetllada.
5.- Imatge pessebrista. Ja està restaurada i es pot veure en la nostra parròquia. La mateixa artista que la va fer, Mar Hernández, és qui l’ha restaurada i ha quedat molt bé. La restauració ha valgut 1500€. Hem rebut un donatiu de 50€ per aquest objectiu. Gràcies!
6.- Conferència d’Òmnium Cultural. Una de les més destacades institucions de Catalunya, “Òmnium Cultural”, en la seva agrupació de les Terres de l’Ebre, va organitzar amb motiu de la Diada de Catalunya una conferència que va anar realitzant a diferents pobles de la comarca. Un d’aquests pobles ha estat Campredó. Va ser divendres 9 de setembre al Saló del Casal “Francesc Llop”. Sota el títol “Campredó en la construcció nacional catalana”, el nostre col•laborador Emigdi Subirats va impartir una conferència en la que lligava la història de Catalunya i la història del nostre poble. Enhorabona! Pel treball i per la difusió de la nostra cultura.
7.- Batejos. Aquest mes de setembre hem batejat: el dia 18 a Sergi Sanahuja Castells, fill de Joan Manel S. Vidal i de Mª José C. Andreu. Van ser padrins Santi Castells i Laura Cid. El dia 25 a Ainhoa Rita Sánchez Zaragoza. Filla de Enrique S. Vidal i de Mª Carmen Z. Vallés. Van ser padrins Juan Carlos Sánchez i Mª del Mar Zaragoza. L’enhorabona a les respectives famílies.
8.- 11 de setembre. Organitzat per l’Associació de joves i amb l’ajut de l’EMD de Campredó es van organitzar diferents actes la Diada de Catalunya al nostre poble. Una caminata, amb un sol de justícia, un dinar en el que van participar més de cent persones, música i ball. Que tot sigui per fer créixer la nostra estima a la terra i la germanor entre tot el poble.
9.- L’avet de darrera del Temple. Josep Gauxachs i el seu pare Joaquim Gauxachs, després de la neteja dels teulats del Temple parroquial ens van avisar del mal que feia el gran avet que hi havia damunt de l’edifici en la seva part de darrera. Vam demanar l’ajuda a l’Ajuntament qui, el 16 de setembre, ens va enviar la brigada i el van tallar emportant-se la llenya. També es van esmotxar els altres, com ja havien fet els veïns que en tenen davant les seves cases, perquè puguin créixer a l’ample i no cap amunt fent mal a les teulades. Gràcies per l’ajuda!
10.- Neteja de l’escala principal. Les escales d’accés a la porta principal del Temple parroquial estan moltes vegades plenes de brossa. Hi ha una senyora que amb freqüència les agrana. Una família del poble s’ha compromès a pagar una altra senyora que cada quinze dies anirà a escombrar-les. Moltes gràcies a tots per ajudar-nos a mantenir net el nostre Temple i els seus voltants!
11.- Flors per la Parròquia. Sempre en l’Església hi ha unes flors que algú porta com a signe d’agraïment o com a petició. Aquest mes han portat una planta molt bonica als peus de la Immaculada i un ram preciós als peus del Sagrari. Gràcies a tots!
12.- Enterrament. El 7 de setembre enterràvem a Agustina Chavarria Arasa, de 84 anys, viuda de José Castillo i mare de José, Rosita, Manola, Secundino i Primitivo. El nostre condol a tota la família.
13.- Del nostre equip de futbol, per José Pagà. En la pretemporada, durant el mes d’agost la U. E, Campredó ha jugat contra Sant Jaume, 1-1; contra la Cava, guanyant la UE per 5-2; contra Tivenys, guanyant la UE per 3-2. El primer partit de lliga, jugat el 25 de setembre va quedar La Galera 1 – Campredó 3. Enhorabona!
14.- El paisatge del nostre poble, per Marga Estorach.(II). L’horta. De l’animal de càrrega al tractor, del carro al camió; tot en constant evolució per afavorir les condicions dels pagesos i pageses que mantenen la rica i extensa zona d’horta del terme de Campredó; horta que s’extèn des de Soldevila fins el Ribé passant, entre altres, pels Fatarella, els Garrandigues o els Mauri.

Advertències i orientacions
1.- Catequesi. Comença el dimarts dia 4 d’octubre amb el següent horari:
La catequesi de Precomunió, Comunió i Postcomunió, de 2n de PRI a 1r d’E.S.O. serà els dimarts de 18,30h a 19,30h. La catequesi de Preconfirmació i Confirmació, 2n i 3r d’E.S.O., serà els dimarts de 19,30h a 20,30h. No us oblideu de guardar aquestes hores per a la catequesi! I d’acudir a Missa els Diumenges a les 11h! La Missa d’inici de curs serà diumenge 9 d’octubre!
2.- Sopar de Colònies. Tots els qui hem participat a les colònies parroquials, amb els pares, ens trobarem el dissabte 1 d’octubre per sopar junts i veure les fotos i els reportatges de les colònies. Per al sopar cadascú es porta el seu i alguna cosa per compartir. Serà a la parròquia a les 21h.
3.- Excursió a peu pel terme. Serà, s. D. v., el proper 15 d’octubre. A les 8 del matí sortirem de la plaça de l’Església. Ja fa anys que la parròquia organitza excursions a peu pel terme. Estem preparant, del llibre de rutes, la número 3, titulada “L’Espluga – Coll de Rajolers”.
4.- Excursió. Com ja vam dir, l’excursió d’inici de curs aquest any volem que sigui a Barcelona per visitar la Sagrada Família, la Pedrera, dinar i la Cripta de la Colònia Güell. Serà, s. D. v., el proper 23 d’octubre. Ja s’han apuntat 88 persones. Com en som tants farem dos autobusos. Més no. Mentre hi hagi places poden comprar-les a l’estanc. Tot inclòs val 55€. Cal que els menors de 12 anys, estudiants de qualsevol edat i aturats parlin amb el mossèn per si es pot aconseguir alguna rebaixa més.
L’hora de sortida serà les 6,45h., set menos quart, de la plaça de l’Església.
5.- Canvi d’horari de Misses. En arribar a l’octubre canviem l’horari. Només dissabtes que passa a ser a les 18,30h. I dimarts, que passa a les 18h. Els demés, tot igual.
6.- Loteria. Ja està a la venda. Aquest any amb més retard, però tenim dècims i paperetes. Tant a la parròquia com a diferents establiments del poble.
7.- Reunió amb les mares i pares dels fills que prendran la 1a Comunió. Ens trobarem a la parròquia dijous 13 d’octubre a les 22h.