25 de novembre del 2011

Carta núm. 75

Benvolguts campredonencs,

Aquest estiu, a les colònies parroquials, a les tardes, anàvem amb els xiquets a l’estanca, un petit toll artificial a la vora d’Arnes, el poble on residíem.

Uns es banyaven, altres s’asseien en correts per xerrar, altres pescaven... un es va dedicar a fer una petita enclosa intentant atrapar aigua de la que sobreeixia de la presa. A poc a poc i amb pedres anava edificant la seva construcció que parapetava aigua i alhora complia la dita “per les juntes se’n va l’aigua”.

Quan el noi havia acabat l’obra i se la mirava satisfet un altre va passar per allí i, com qui entropessa, li va fer caure gran part de l’obra. Mirant l’escena em vaig quedar sorprès. “Quina reacció tindrà “l’arquitecte-constructor?” vaig pensar. I per a la meva alegria el noi va anar a buscar l’altre i mirant-lo amb un gran somriure li va dir: “Per què ho has fet això? Què n’has tret? Què has aconseguit?” i, sense esperar resposta, es va posar a tornar a construir. Els altres, en veure l’escena, es van posar també a edificar i ajudar el company.

“M’ha agradat molt la teva reacció”, li vaig dir. I ell, senzillament, va respondre “sempre m’han ensenyat a construir, mai a destruir”

Fantàstic! Tant debò ell seguís així i nosaltres tots, petits i grans, visquem d’aquesta manera, com ens ensenya Jesús i ens han transmès: construint, mai destruint.

Mn. Víctor

Notícies

1.- Número 75! Sí, crec que ja és una fita important: el número 75 de la nostra humil publicació mensual. Vam començar el número 1 el 25 de gener de 2005, descansant cada any al mes d’agost; vam editar el 25, el 30 de març de 2007; el núm. 50 va sortir el 3 de juliol de 2009; i avui, 25 de novembre de 2011, veu la llum el número 75. I amb les mateixes intencions que va començar: créixer i enredar. Créixer: continuar la publicació i fer-se ressò del que passa a la parròquia i al poble. Enredar: prendre amb la xarxa del cor i de l’estima tots els campredonencs i campredonenques per la nostra parròquia i pel nostre poble. Agraïm el treball i l’esforç dels qui fan possible que cada mes neixi aquest full i arribi a totes les cases del poble i a la pàgina web en que s’edita, des de fa un any, http://lo-campanar@blogspot.com.

2.- Imatge pessebrista. La imatge que estava al jardí, que vam reparar i que ens havia regalat el grup de pessebristes de Campredó, ja està col·locada a l’entrada del Temple. Està situada dins del cancell entrant per la porta principal de l’esquerra. Les plaques que commemoren la parròquia matriu de la Petja i la figura de Mn. Federico Casanova han estat traslladades a l’altre costat del mateix atri. Hem d’agrair el treball que van fer, el passat 2 de novembre, Joaquim Gauxachs, Josep Gauxachs i German Machí que no ens han volgut cobrar res. Ens falta el rebut del ferrer “Falcó” de l’Aldea. Per sufragar les despeses de la restauració i les possibles d’aquesta col·locació vam rebre un donatiu de 30€. ¡Gràcies!

3.- Flors. Malgrat que el temps ja no és el més apropiat no ens han falta fins el moment unes flors per davant del Santíssim, que alguna persona, anònimament i amb afecte, les diposita als peus de Jesús com a signe d’amor i de pietat. ¡Moltes gràcies!

4.- Neteja. Després de la col·locació de la imatge, el cancell va quedar brut. El dia següent, Bea Moreso i Angelita Lluch es van encarregar de netejar-lo i deixar-lo a punt. Moltes gràcies!

5.- Missa pels difunts. A tota l’Església Catòlica es celebra el 2 de novembre el dia de pregària per tots els fidels difunts. A la nostra Parròquia, a més, fem una intenció especial per tots els difunts del passat any, des del dia de difunts. Aquest any hem pregat particularment per Maria Mulet, Trinidad Martínez, Teresa Juana Despons, Ramon Esmel, Nieves Arrufat, José Antonio Prado, Antonio Marsá, Pilar Masip, Rosalia Arbona, José Agramunt, Enriqueta Chavarría, José Estorach, Agustina Chavarría, Juan Machí i Concepción Espuny. Reposin en pau. La participació va ser molt nodrida i religiosa.

6.- Enterraments. Vam enterrar el dia 25 d’octubre al sr. Juan Machí Sabater, de 79 anys, vídu de Julia Vilaubí Curto, pare de Carlos i de Mª Teresa. El 31 del mateix octubre enterràvem a Concepción Espuny Melich, de 84 anys, casada amb Francisco Martí Panisello, mare de Paco. El 13 de novembre enterràvem a Joan Forés Codorniu, de 71 anys, casat amb Manola Aguiló Despons, pare de Joan i Manolita. El nostre més sentit condol a les respectives famílies i elevem una pregària al Pare de la misericòrdia per aquests germans nostres.

7.- Donatius. Durant aquest mes de novembre hem rebut els següents donatius: un de 50 euros, dos de 20, dos de 10, un de 5 i un de 3. ¡Moltíssimes gràcies a tots!

8.- Capelleta de la Sagrada Família. Ja saben que per les cases del nostre poble passa una capelleta de la Sagrada Família. És una bona tradició que ens ajuda a recordar Jesús, el Bon Déu, i a tenir un model de família. Quan arriba a casa es resa i hi ha gent que li encén un llum com a signe d’estima i d’oració fervent. Si algú vol rebre-la pot apuntar-se al mossèn o comentar-li-ho a Rosita Favà, la del Groc. Aquest mes, allí hem recollit 40 euros. Moltes gràcies!

9.- Visita d’una missionera. Amb motiu del DOMUND, la jornada de les missions, han estat uns missioners pel nostre arxiprestat. A Campredó va venir una missionera, el passat 8 de novembre, a parlar als nois i noies de catequesi de Confirmació. Els va parlar de la seva experiència a Àfrica i a Amèrica del Sud, era curiós veure els joves bocabadats escoltant una missionera ja gran.

10.- Recollida de roba. Com estava anunciat va ser divendres 11 de novembre. Ens va deixar el camió d’Ebregra, José Antonio Castells. El vam carregar Hèctor Andreu -el transportista-, Maite Garcia, Pepita Caballé i el mossèn. Va quedar tant ple que no ho vam poder portar tot a Càritas l’Aldea. Un èxit total. ¡Moltíssimes gràcies a tots!Si algú té roba li pot portar al magatzem de la sra. Pepita Caballé.

11.- Col·lecta de Germanor. El cap de setmana 12 i 13 de novembre vam fer la col·lecta a favor de la diòcesi. L’ajuda econòmica per al sosteniment del clergat i dels edificis de l’Església i així poder oferir el servei litúrgic, catequètic, caritatiu, assistencial, cultural... que fa l’Església. En total vam recollir 260 euros. Moltes gràcies!

12.- Reunió esquiada. Per preparar la convivència anual a la neu ens vam trobar a la parròquia el 10 de novembre. Les dates que es van acordar van ser del 10 al 12 de febrer de 2012. El lloc: Superspot 2000. Les condicions econòmiques i altres qüestions podeu consultar-les amb el mossèn.

13.- Canal teulada. Algunes mares ens han advertit que hi havia una canal de la façana principal solta. L’hem arreglada tres vegades, sí, tres. Ho tornarem a intentar...

14.- Temps d’Advent. El temps de preparació per al Nadal. Quatre Diumenges abans del vint-i-cinc de desembre per intensificar la nostra vida de pregària, la Missa dominical, el sagrament de la Confessió i el servei als germans.

15.- Del nostre equip de futbol, per José Pagà. Resultats d’aquest mes: 29 d’octubre, La Cava B 3 – Campredó 1. Novembre: el 5, Campredó 1 – Roquetenc B 1. El 12, Jesús i Maria 1 – Campredó 2. El 19, Campredó 9 – Deltebre B 0.

16.- El paisatge del nostre poble, per Marga Estorach.(IV). La Torra. La Torre de Font de Quinto, símbol identitari d’un poble, construcció agermanada amb la torre de la Carrova, es va alçar al segle XIII en una terrassa del riu per avisar-nos dels enemics que entraven Ebre endins. Ara es troba rehabilitada i és un emblemàtic lloc de trobada per menjar la truita de dijous llarder o per anar a collir frígoles el divendres Sant.

Advertències i orientacions

1.- Confirmacions. Seran, s.D.v., el proper 10 de desembre a les 20h. Els nois i noies que s’han de confirmar ens trobarem dimarts 29 de novembre a les 19,30h. a la Parròquia.

2.- Concurs de pessebres. Cal apuntar-se, en les diferents categories, a la Parròquia. El jurat passarà per les cases el 26 de desembre després de Missa d’onze. Els resultats i els premis es donaran al Temple parroquial la nit de Reis.

3.- Nadal-Cat. Enguany del 27 al 30 de desembre. L’horari de 10 a 13h. i la festa final tindrà lloc el dia 30 a partir de les 20h. Vindran els Patges de SSMM els Reis de l’Orient a cercar les cartes dels xiquets; a les 20,30h. es farà la representació del Naixement a la porta de l’Església; acte seguit s’entrarà al Temple parroquial a veure les manualitats del xiquets i es passarà el DVD que la fundació Fita ha fet sobre el Temple de Campredó, una projecció de 30 minuts que es podrà adquirir per 5 euros. Com sempre, fora es podran menjar baldanetes i xocolata calenta.

4.- Horaris de les celebracions de Nadal. Dimarts 20 de desembre a les 18h. missa i a les 18,30h. confessions. Dissabte 24 a les 23h. missa del Gall. Els nens i nenes de catequesi faran la representació del Naixement. Diumenge 25. missa de Nadal a les 11h. Dilluns 26. missa de sant Esteve a les 11h.

5.- Evangelis. Per ajudar a la pregària, la Parròquia vendrà llibrets amb l’Evangeli.

6.- Per als pobres. En ocasió del Nadal recollim menjar per als pobres. El podeu deixar als peus de l’Altar major. Si és possible, principalment sucre i oli. ¡Moltes gràcies!

7.- Campanades de fi d’any. Seguint el costum, ens trobarem a la plaça de l’Església a les 23,55h del dia 31 de desembre.

8.- Full dominical. És el temps de subscriure’s al Full Dominical. Ho podeu fer a la Parròquia. El preu anual és de 15 euros. L’edició és semanal.

9.- X Exposició de pessebre. L’artista German Machí ha fet un pessebre preciós. Estarà exposat al nostre Temple parroquial. Es podrà visitar del 22 de desembre al 8 de gener, de 18,30h a 20h., Diumenges i festius.